Chefs aan boord

Vistournee De Smaakboot Chefs aan boord

Oostende-Zeebrugge (13/11)

Floris Panckoucke (Savarin)


Na verscheidene culinaire avonturen in Belgische en Franse toprestaurants, is Floris teruggekeerd naar zijn roots in de Vlaamse Polders – dicht bij de zee waar hij zo aan gehecht is. Zijn menu aan boord:

Makreel met groene selder en pastinaak
met Martin's IPA
Griet met butternut, hazelnoot en Noordzeekrab
met Bourgogne des Flandres
Aardpeer met chocolade
met Dominus Tripel

Zeebrugge-Brugge (14/11)

Henk van Oudenhove (Sans Cravate)


Henk Van Oudenhove is de chef van Sans Cravate in Brugge, een restaurant met zowel een ster als een gemoedelijke sfeer dat zijn naam alle eer aandoet. Zijn menu aan boord:

Pieterman met krab
met Brugse Zot Blond
Grietbot met risotto
met Straffe Hendrik Tripel
Ananas aan het spit
met Brugse Zot dubbel

Brugge-Oostende (15/11)

Kristof Marrannes (Ter Leepe)


Kristof Marrannes gaf een eigen draai en ‘schwung’ aan het restaurant van zijn ouders: Ter Leepe is intussen al meer dan 30 jaar een begrip in Zedelgem en omgeving en werd bekroond met een Michelinster. Zijn menu aan boord:

Makreel met rode poon
met Tripel Karmeliet
Zeetong met mosselen en ratte-aardappel
met Kwak
Creatie rond framboos, praliné, violet en citrus
met Deus

Oostende-Nieuwpoort (16/11)

Sonny Sabbe (La Muse)


Chef Sonny Sabbe deed ervaring op in verschillende gerenommeerde restaurants zoals De Librije (*** Zwolle), 't Hof van Cleve en houdt zowel van klassiekers als van vernieuwende recepten. Zijn menu aan boord:

Gelakte hondshaai met miso en sesam
Bier: Keyte Tripel
Poon met saffraan en jonge groenten
Bier: Ichtegemse Grand Cru
Pinda met karamel en chocolade
Bier: Keyte Dobbel Tripel

Nieuwpoort-Ieper (17/11)

Bert Boussemaere (’t Notarishuys)


Bert Boussemaere kookt in zijn restaurant ’t Notarishuys in Diksmuide op het ritme van de seizoenen. Ingrediënten komen van heel dichtbij en iedere vijf weken wordt het menu aangepast. Zijn menu aan boord:

Gepekelde pieterman
Gebakken zeetong met aardpeer en mosselen
Bier: Wipers Times 14
Rode poon met pompoen en schorseneren
Bier: Sint Bernardus Tripel
Apple crumble
Bier: Grotten Santé




Ieper-Diksmuide (18/11)

Vilhjalmur Sigurdarson (Souvenir)


Vilhjalmur Sigurdarson is een IJslandse chef die eerst o.a. in Londen werkte bij Texture en in Dranouter bij In de Wulf. Samen met zijn vrouw heeft hij nu zijn eigen restaurant: Souvenir in Ieper. Zijn menu aan boord:

Aperitief
met versnijdingsbier Reninge Bitter Blond met Lambiek
Geconfijte vis met gekarameliseerde bloemkool, hazelnoten en sjalot
met Reninge Bitter Blond
Zeeduivel met knolselder, kool en schaaldierenemulsie
met Reninge Oud Bruin
Peer met appelcider en witte chocolade
met Reninge Krieken Rood

De bediening aan boord is in handen van leerlingen van hotelschool Ter Duinen uit Oostduinkerke.

Brugge-Eeklo (19/11)

Karen Keygnaert (A’Qi)


Karen Keygnaert is de chef van het Brugse restaurant A’Qi (bekroond met een ster). A’Qi is een concept uit de Chinese cultuur dat zoveel betekent als ‘levensadem’. Haar menu aan boord:

Taboulé met North Sea Deluxe garnalen
met Steenuilke Blond
Pladijs met parmaham en gepofte aardappel
met Tripel Arend
Vanillemacaron met peer en chocolade
met Special DE RYCK

De bediening aan boord is in handen van leerlingen van hotelschool Spermalie uit Brugge.

Eeklo-Deinze (20/11)

David Bertolozzi (Berto)


David Bertolozzi werkte eerder in het Hilton Brussels en Hof van Cleve, voordat hij in 2006 Berto (1 Michelin ster en een tweede koksmuts van Gault Millau) opende. Zijn menu aan boord:

Griet met ansjovis en scheermesjes
Gefrituurde griet met tartaar
met Valeir Extra
Zeetong met spitskool en krab 
met Tonneke
Chocolade structuren
Chocolademousse met vanille-ijs, beignets, ijspoeder en passie
met Valeir donker

De bediening aan boord is in handen van leerlingen van hotelschool Spermalie uit Brugge.

Deinze-Kortrijk (21/11)

Matthias Speybrouck (Va et Vient)


De keuken van de jonge chef Matthias Speybrouck werd al omschreven als ruw en geraffineerd. In zijn restaurant Va et Vient brengt hij gerechten van topkwaliteit in een ongedwongen setting. Zijn menu aan boord: 

Portobello paddenstoel met gerookte sprot
Bier:  Remembrance '14-'18

Vlaswijting met pastinaak
Bier: Oscar
Gerstemout crèmeux met cacao en appel
Bier: Winterbier  


De bediening aan boord is in handen van leerlingen van de Leielandescholen uit Kortrijk.

Kortrijk-Deurle/Sint-Martens-Latem (22/11)

Sam D’Huyvetter (Brasserie Boulevard)


Brasserie BLVD (Boulevard) is een project van twee jeugdvrienden met een horecadroom. Sam D’Huyvetter maakt er kraakverse en originele gerechten klaar in een gemoedelijke sfeer. Zijn menu aan boord:

Hapjes
Rode biet met schelvistartaar
met Deus Brut des Flandres
Gebakken tong met mangalica en artisjok
met Tripel Karmeliet
Kaastaart met kamille-ijs
met Pauwel Kwak

De bediening aan boord is in handen van leerlingen van de Leielandescholen uit Kortrijk.

Deurle/Sint-Martens-Latem – Gent (23/11)

Olly Ceulenaere (Publiek)


Flemish Foodie Olly Ceulenaere (°1979) werkte eerder bij toprestaurants zoals Volta, het Franse driesterrenrestaurant Maison Troisgros, Hof van Cleve en richtte in 2013 zijn eigen restaurant Publiek op. Zijn menu aan boord:

Mosselen met winterprei en hazelnoot
met Omer
Vlaswijting met knolselder en mosterd
met VanderGhinste Oud Bruin
Appel met bruine suiker en jenever
met Brasserie Le Fort